Art-Hoveniers.nl

Art – Design – Tuin – Hoveniers

Haardhout opslag maken

Als je een open haard of een kachel hebt dan is het natuurlijk belangrijk om een houtopslag voor de houtblokken te hebben. Het haardhout moet namelijk goed drogen, voordat je het ook echt kunt gaan gebruiken. Droge wind en de open lucht zijn de beste vrienden om dit te realiseren. Om het haardhout te beschermen tegen de regen, sneeuw en ander vocht is het goed om het hout onder een afdak te plaatsen in een opslag voor het haardhout.

Voor een goede haardhout opslag is het slim om Lariks tuinhout te gebruiken wat ook een FSC keurmerk heeft. De milieuvriendelijke impregnatie methode zorgt ervoor dat je het hout verder niet meer hoeft te bewerken. Als de palen zijn ingegraven is het slim om ze wel te beschermen teen houtrot.

Begin met het uitmeten van de plaatsen waar de staanders komen te staan om te zien hoe groot het geheel wordt. Het kan 1 meter 85 centimeter hoog worden bijvoorbeeld en 60 centimeter diep en 2 meter breed. Houd er rekening mee bij de staanders dat ze ook nog de grond in moeten.

Staanders

Je begint met de voorste en de twee achterste palen voor de opslag van het haardhout. Alle vier de palen moeten aan de bovenkant mooi schuin aflopen. Kies voor een verloop van 25 millimeter voor de juiste dakhelling.

Dakbalken

Zaag nu twee balken af voor op het dak met een verloop van 25 millimeter. Let er op dat beide zijden evenwijdig moeten zijn. Zorg er ook voor dat de daklat 30 centimeter verder moet uitsteken dan de basisbreedte om het water van het dak te laten lopen.

Linker zijpaneel

Leg de voorste en ook de achterste paal valk op de grond met de schuin afgezaagde delen naast elkaar. Verbind de palen nu aan de bovenkant met de dakbalk op de juiste breedte met een uitsteek van 30 centimeters. Boor nu een paar gaten door het hout met een houtboor. Je zorgt er zo voor dat er geen scheuren in het hout komen. Je kunt nu de schroeven nog vastzetten. Gebruik een schroef per verbinding. Verbind de staanders halverwege met een dwarsliggende lat. Draai nu de schroeven nog niet in zijn geheel helemaal vast. Controleer nu met een winkelhaak of de dwarslat mooi haaks zit en draai hierna alle schroeven goed vast.

Zijpaneel

Kies er nu voor om aan de rechterkant het paneel vast te maken. Zet de dwarsbalken er eerst tussen.

Lengtebalken

Zet nu de twee zijpanelen van het frame omhoog en verbind de bovenste en de achterste lengtebalk met de daklat van de staander. Vergeet nu niet de staander vast te boren. Schroef nu de voorste lengtebalken vast aan de zijpanelen.

Middelste lengtebalken

Nu is het tijd om de middelste lengtebalk vast te maken.. Doe dit met de dwarslat van de staanders en ook op dezelfde hoogt. Maak de voorste middelste lengtebalken vast door ze aan de voorste staanders vast te schroeven.

Dakplaat plaatsen

Voor de dakplaat kun je kiezen voor een watervast multiplex van 18 millimeter dik. Let er op dat het dak van de twee zijkanten aan de voorkant ongeveer 30 centimeter moet oversteken. Plaats de dakplaat nu op het frame en lijn de achterkant mooi uit met het frame van de achterkant. Laat het aan beide kanten evenveel uitsteken. Schroef nu de plaat vast aan het frame.

Dakplaat bekleden

Je kunt de dakplaat van de hardhouten opslag gaan voorzien van een minigolfplaat als je dat wilt. Ook kun je het dak bekleden met een dakrol en asfaltnagels.

Zijkant bekleden

De zijkant van de opslag voor het haardhout kun je met rabatdelen gaan betimmeren of met panlatten. Je kunt om en om een panlat timmeren, waarbij de tussenruimte een panlat breed is. Nu kun je ook de legplank in de haardhouten opslag plaatsen. Je kunt gebruik maken van een watervaste multiplex plaat of van rabatdelen welke je ook aan de zijkant hebt gebruikt.

Bescherming aanbrengen

Het onderste deel van de tuinpalen kun je het beste met een oleum product bewerken. Het is de vervanger van het carbolineum product. Het is uitstekend geschikt voor buitentoepassingen en zorgt dat de palen niet gaan rotten.

Graag de palen minimaal 30 centimeter in om een goede stevige haardhouten opslag te krijgen. Zorg ervoor dat hij mooi waterpas staat.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2005-2019 ART Hoveniers. Alle Rechten Voorbehouden.

Privacy - Cookies